lauantai 2. helmikuuta 2008

Internetin ilot ihan joka paikkaan

Asuksen EEE PC:n hankinnan jälkeen tuli eteen tarve keksiä miten koneen liittäisi HTC Universalini (ns. "puhelin") kautta UMTS-yhteyksiin. Koska EEEssä ei ole sisäänrakennettua Bluetooth-sovitinta, käytin ensin USB Modem-ohjelmaa, jonka käytöstä löytyy hyvät ohjeet täältä. Ohjelman tekee WM-laitteesta virtuaalimodeemin ja toimii WinXP:ssä ajureiden asentamisen jälkeen.

Homma toimii, mutta koska puhelimen roikottaminen piuhan päässä ei ihan vastaa kuvaani langattomasta internetistä. Joten seuraavaksi kokeilin nettiyhteyttä ulkoisen Bluetooth-sovittimen ja Windows Mobilen Internet Sharing-option kautta. Tämäkin toimii, mutta koska EEE on sen verran pienikokoinen että sitä tulee pyöriteltyä paljon käsissä, ei koneen kyljestä törröttävä usb-palikka ollut kovin käytännöllinen (modaan bluetooth-palikan kyllä EEE:n sisäiseksi heti kun vain uskaltaisin rikkoa takuun..)

Lopulta Universaliin löytyi mainio ohjelma nimeltä WMWifiRouter. Sen tekee puhelimesta UMTS-verkon kautta nettiin yhteydessä olevan Wlan-tukiaseman (oikea analogia access pointille?). Täten internet-yhteys millä tahansa wifi-laitteella onnistuu puhelimen kautta! Ainoastaan asetusten tekeminen oli hieman monimutkainen prosessi, mutta siitäkin selvinnee seuraamalla näitä ohjeita:

1) Laita wlan päälle. Mene Settings -> Connections ja valitse Wi-Fi.
2) Klikkaa Add New... ja kirjoita haluamasi nimi, esimerkiksi AdHoc. Laita rasti ruutuun kohtaan 'This is a device-to-device..'. Paina Next
3) Valitse Authentication kohta Openiksi, ja Data Encryptioniksi Disabled (tämän voit muuttaa myöhemmin esimerkiksi WPA TKIPiksi, kunhan olet ensin varmistanut että yhteys toimii).
4) Käynnistä WMWifirouter ja klikkaa connectia. Yhteyden AdHoc pitäisi ilmestyä kannettavan tietokoneen tai tms. wlan-yhteysluetteloon.

Ainiin, huomasin että Saunalahden 384kbps-langaton laajakaista on ilta-/yöaikaan reippaan nopea. Parhaimmillaan dataa siirtyy UMTS-verkossa yli 70kt/s, eli reilusti yli luvatun maksimin, mikä on ihan iloinen yllätys (normaalistihan nettiyhteyksien luvatut maksimit jäävät haaveiksi). Ilmeisesti kaistanrajoitus ei ole kovin tarkka, mikäli vapaata kaistaa on näin seesteiseen verkonkäyttöaikaan tarjolla.

Selityksiä hassuille lyhenteille:
WM-laite = Kämmentietokone/puhelin, jonka käyttöjärjestelmänä on Windows Mobile 5/6
HTC Universal = Taiwanilaisen HTC:n puhelimen ja kämmentietokoneen risteytys. Tunnetaan Suomessa nimellä Qtek 9000.
Asus EEE PC = Asuksen halpa ja oikeasti kannettava miniläppäri

Ei kommentteja: