lauantai 2. helmikuuta 2008

WM6 ja selainsodat

Windows Mobile-maailmassa alkaa olla jo runsaudenpulaa nettiselaimista. Kuitenkaan selaimen valinta ei välttämättä mikään helppo tehtävä, joten esitän asiasta nöyrän paremmuusjärjestyksen:

4. Minimo

Mini-Mozilla, eli yritys tuoda Mozilla-pohjainen selain mobiilialustalle. Selain on ollut jo hyvän tovin varhaisessa testivaiheessa, joten siitä on oikeastaan mahdotonta sanoa muuta kuin että keskimääräinen käyttöaika ennen kaatumista lasketaan joissain minuuteissa.

Internet-elämys on joltisenkin kännykkämäinen, ainoa positiivinen huomautus tulee mahdollisuudesta tallentaa eri käyttäjätunnukset sekä salasanat selaimen muistiin. Ominaisuus on kuitenkin mobiililaitteessa hieman kaksiteräinen miekka sillä vaikka monimutkaisten käyttäjätunnuksien ja salasanojen näpyttely voikin tuntua välissä tuskastuttavalta, on muistettava että mikäli laite joutuu salasanoineen vääriin käsiin (lue: varastetaan), on edesssä aika reipas tietoturvan päivitysrumba.

3. Pocket Internet Explorer

Yleensä esiasennettuna WM-alustan koneilla. Käyttäminen on vaikeaa, sillä PIE ei osaa skaalata www-sivuja näytön kokoon sopivaksi ja tulkitsee vähänkin monimutkaisempaa html-koodia puutteellisesti tai reippaan vapaalla kädellä.

Kuitenkin välttämätön paha, sillä monet scriptit ja pluginit löytyvät ainoastaan PIE-yhteensopivina. Eli jos haluat streamata flash-sisältöä esimerkiksi Youtubesta tai käyttää kotikoneesi LogMeIn-etätyöpöytää, on PIE pakko käynnistää..

2. Opera Mobile 6.80
Hei, Opera Mobile osaa melkein kaikki temput mitkä normaali pöytäkoneenkin selain osaa! Ja sitten asian huonot puolet: se on maksullinen. Ja vähän raskas. Toisaalta 19€ ei ole mikään maailmantaloutta kaatava hinta.

Opera skaalaa sivut nätisti niin landscape- kuin portait-tilassa ruudulle sopiviksi, tai näyttää ne vieritettävänä reaalikoossa, ja on hyvin vakaa. Käyttöä helpottavista tekijöistä pitää mainita ainakin välilehdet, joiden avulla voi helposti pitää auki useita eri nettisivuja, sekä hyvin toteutettu zoomitoiminto. Uusin versio 6.85 tukee myös Flash-sisältöä, mutta ainakin Youtube ym. on syytä unohtaa, tämän lisäksi 6.85 tuntui ainakin itselläni ikävän epävakaalta. Plugineillä myös java-sisällön näyttö onnistuu.

Joka tapauksessa Opera Mobile on paras selain kaikkeen vähänkin raskaampaan netinkäyttöön, niinkuin pankkiyhteyksiin ja selainpohjaisen sähköpostin käyttöön. Ainoa syy ettei se ole ykkössijalla on...

1. Opera Mini
...sen ilmainen pikkuveli, Opera Mini. Opera Mini taasen ei loista raskaansarjan nettikäytössä, mutta sopii parhaiten siihen mihin mobiililaitteiden selaimia yleensä käytetään, eli vaivattomaan webbisurffailuun. Sillä on ilo lukea uusimmat uutiset, pörssikurssit tai mikä ikinä sydäntäsi elähdyttääkin.

Kuten isoveljensäkin, se skaalaa sivut todella kauniisti sopimaan ruudun kokoon ja sen lisäksi portait-tilassa on mahdollisuus tarkastella koko sivua kerralla, ja hyvin Nokiamaisesti suurentaa se sivun osio, jota haluaa tarkastella. Sivua voi myös vierittää mistä tahansa ruudun kohdasta, mikä on paljon helpompaa kuin kapeaan sivupalkkiin tähtääminen liikkuvassa ajoneuvossa.

Selain on vaivattoman nopea ja niiden surullisten sielujen iloksi jotka eivät ole vielä hankkineet kiiteähintaista datayhteyttä, se sisältää monimuotoiset valinnat joilla on mahdollista tinkiä siirretävästä datamäärästä.

Ainoat miinukset tulevat siitä, ettei selain päivitä sivuja dynaamisesti (jos esimerkiksi laitat rastin ruutuun, koko sivu piirretään uudestaan ennenkuin rasti ilmestyy) ja että se vaatii Java-virtuaalikoneen asentamisen. Suosittelen Esmertecin Jbediä.

Ei kommentteja: